Problema yra sionizmo ideologija

Skaitymo trukmė: 2 min.

Kolonijinis projektas „Izraelis Palestinoje“ neseniai pareiškė besiruošiantis aneksuoti vakarinį Jordano upės krantą, t. y. Palestinos žemes, nuo 1967 m. okupacijos vadinamas „Vakarų Krantu“.

Tai teritorija, dažnai neteisingai ir vadinama „Palestina“, tarsi 7 dešimtmečius joje skaičiuojanti imperialistiniais pagrindais įkurta, ginklu, neapykanta ir rasizmu valdoma, religija prisidengianti, JAV mokesčių mokėtojų finansuojama, Europos kaip „sava“ priimama, prekyba ginklais ir smurto eksportu užsiimanti kolonija būtų viršesnė už tūkstantmečius čia buvusią visą, pilną, įvairovės kupiną Palestiną.

Kad Izraelis nuo pat savo įsikūrimo Palestinoje 1948 m. yra didysis agresorius visame vakarinės Azijos regione, rodo nenuginčijami faktai: nuolatiniai teroristiniai aktai (pradedant tokių teroristinių organizacijų kaip Hagana ar Irgun veikla, baigiant kasdieniu civilių terorizavimu ir šaltakraujiškom žmogžudystėm, už kurias nebaudžiama), etninio valymo kampanijos, reguliariai pradedami karai ir karinės atakos prieš civilius gyventojus (Palestinoje, Libane, Sirijoje….), teritorijų okupacija (Sinajus, Jeruzalė, Pietų Libanas….) bei aneksija (1981 m. Izraelis savavališkai aneksavo vandens ir dujų turtingą Sirijos Golano aukštumų regioną).

Ką čia dar pridurti?

Kad gana apsimetinėti, kad daiktus reikia vadinti tikraisiais vardais, kad negalima bijoti tiesos.

Steve Salaita yra palestinietis profesorius JAV, išmestas iš darbo universitete už tai, kad neslėpė savo sąmonės balso Izraeliui žudant vaikus Gazoje 2014 m. vasarą. Užtai šiandien jis vairuoja mokyklinį autobusą – sionizmo ideologijos garbintojai ir uolūs vykdytojai pasistengė, kad už Palestinos laisvę pasisakantis profesorius daugiau universitetuose darbo nebegautų.

Ištraukos iš Steve’o Salaitos minčių apie aneksiją: (vert. iš anglų k.: Palestina.lt)

~ Aneksija yra bloga žinia, tačiau turime ją suprasti kaip fizinę sionizmo ideologijos* išraišką.

~ Izraelis nori viso Vakarų Kranto – šis troškimas senesnis už pačią Izraelio valstybę. Aneksija čia – tik detalė.

~ Izraelis žino tik užkariavimą. Noras turėti žemę, išvalytą nuo jos tikrųjų gyventojų, yra visą Izraelio politiką vedantis galutinis tikslas <…>. Mums nereikia žinoti visų slaptų politinių susitikimų protokolų, kad nuspėtume, kaip naujakurių kolonija elgsis toliau.

~ Per didelis dėmesys aneksijos detalėms gali sukurti iliuziją, neva kai kurie aneksijos variantai palestiniečiams yra geresni nei kiti, kai iš tiesų *visi* variantai yra vienodai blogi tol, kol gyva sionizmo ideologija.

~ Jei Izraelis nuspręs šiemet aneksijos dar nevykdyti, jo troškimas aneksuoti niekur nedings. Jis bus atgaivintas kitąmet ar po poros metų. Problema yra ideologija, ne vykdoma politika.

Visas S. Salaitos tekstas (anglų k.): Does It Matter if Israel Annexes the West Bank?

* Sionizmas yra politinė ideologija, siekianti įkurti iškirtinai žydų tikėjimo valstybę žemėje, kuri jiems nepriklauso ir kurioje gyvena kiti. 1975 m. Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja didžiule balsų persvara sionizmą paskelbė rasistine ideologija, tačiau vėliau po JAV spaudimo buvo priversta už tai atsiprašyti.

Daugiau apie tai, kodėl sionizmas yra rasistinė diskriminacinė ideologija (anglų k.): Why Zionism has always been a racist ideology